Двегодишната Хана извади играчките от кашона си и ги пръсна по целия под. Най-накрая намери това, което търсеше – меката дрънкалка на нейното братче, с която да си играе. Вместо да се съсредоточи върху разхвърляния под, майка й се усмихна, прегърна я и каза: “Благодаря ти, Хана! Много мило от твоя страна!”. Тя можеше да я научи за подреждането на къщата и по друго време.
Тоби подготвяше домашното си по математика. Беше трудно, но той беше решен да свърши преди да си легне, дори това да означаваше да пропусне любимата си телевизионна програма. Баща му дойде с чаша сок. “Хей, сине! Гордея се с теб, че си упорит в подготовката на домашното, въпреки че е трудно и ти отнема много време. Това значи постоянство!”
Пастор Гари и семейството му паркираха зад ъгъла, недалеч от дома на Кати. Нейният съпруг току-що я беше напуснал. Тя имаше четири деца и най-малката, Яна, беше хронично болна. Семейството на пастор Гари тихичко пренесе няколко кашона с хранителни продукти, ваучери за детски дрехи и играчки на верандата на къщата. Когато си тръгваха, вече планираха следващото си дело на взаимопомощ.
Всички тези семейства разбират важността от подготовката на характерите за вечността. Те проактивно подготвят характерите на децата си – и своите собствени.

НАСЪРЧАВАНЕ НА СИЛНИТЕ ЧЕРТИ. Силните черти на характера са онова, на което сте способни и вършите, когато работите най-добре. Колкото по-често използвате дадена силна черта на характера си, толкова повече укрепва тя. Колкото повече силни черти на характера си култивирате, толкова по-вероятно е да сте по-щастливи и по-издръжливи. Толкова по-вероятно е да имате здравословни взаимоотношения и силна вяра. Може да работите върху дадени силни черти на характера като семейство, насърчавайки се взаимно и развивайки ги по креативни начини. Молете се заедно с децата си да развивате различни силни черти, така че да ставате все по-подобни на Исус.

СЪВМЕСТНО ПРОУЧВАНЕ НА СИЛНИТЕ СТРАНИ.
Направете си списък с черти на характера, които искате да подхраните във вас и в децата ви.
Поканете децата си да направят плакати за дома ви, представящи различни черти на характера. Потърсете в Интернет образци на плакати, за да ги вдъхновите.
Всяка седмица се съсредоточавайте върху една силна черта и помолете децата си да потърсят и да изброят решения и действия, развиващи всяка една от тези черти. Помислете за герои, които са допускали грешки. Кои силни черти са пренебрегвали или са им липсвали? Какви решения биха могли да вземат вместо направения избор?
Наблюдавайте хора, използващи силни страни на характера в църквата, в училище, в семейството, в книгите с истории, във филмите, по новините и т.н.
Взаимно се насърчавайте да практикувате различните силни черти на характера – и като отделни личности, и заедно.
Работете върху личните си силни черти, така че децата ви да имат положителен пример пред себе си.

СЪСРЕДОТОЧЕТЕ СЕ ВЪРХУ ТЕХНИТЕ СИЛНИ ЧЕРТИ. Лесно можете да се съсредоточите върху грешките на детето си и да пропуснете да забележите множеството случаи, когато практикуват силните черти на характера си.
Опитвайте се всеки ден да забелязвате кога децата ви използват някоя от силните си черти.  Нека знаят, че сте забелязали употребата им на силни черти, колкото и малка да изглежда.  Вашата оценка е един от най-големите стимули, които имат, за развитие на силните страни на характерите си.
Направете таблица с показатели, върху която децата ви да залепят стикери, дребни картинки или бележки всеки път, когато практикуват някоя от силните си страни.
Когато вечер си лягат, казвайте им кои силни страни сте забелязали, че са използвали през деня. Накарайте ги да ви разкажат за някой път, когато те са използвали силните си страни.

ПРЕВЪРНЕТЕ КУЛТИВИРАНЕТО НА СИЛНИТЕ СТРАНИ В ИСТИНСКО ЗАБАВЛЕНИЕ! Помислете за забавни начини, по които да помогнете на децата си да развият силните си страни – тогава те ще свързват практикуване на силните си страни с усещането, че са щастливи и ценени. Ето някои идеи като за начало:
Благодарност. Направете тетрадка, в която да описвате за какво е благодарно семейството ви или направете колаж с картинки или предмети, групирани около думата “Благодаря!”
Оценяване на творението. Направете си “кутия за чудеса” и я напълнете с неща от природата, които не се развалят, така че децата ви да могат да ги проучват – семена, раковини, птичи пера и др. Насърчете ги да открият три неща, свързани с всеки предмет, които ги изпълват с учудване.
Щедрост. Отгледайте зеленчуци или изпечете хляб/курабийки, които децата ви да могат да ги споделят с другите.
Любезност. Всеки месец планирайте специален акт на любезност. Поработете върху проекта заедно и направете нещо забавно като семейство, след като оставите супата си в кухнята за бедни или пакета храна на прага на някое бедно семейство.
Търпение. Научете децата си да вършат приятни неща, докато чакат или им е скучно. Насърчете ги да спестяват пари за онова, което искат да си купят, така че да се научат да чакат.
Уважение. Разиграйте различни ситуации, при които те могат да проявят уважение към другите. Подгответе прием на ужким в дома си и превърнете научаването на добрите маниери в истинско забавление. Помогнете им да търсят доброто във всеки човек, дори в хората, които са трудни за харесване.
Услужливост. Насърчете децата си да търсят начини да помагат на другите или да питат: “Мога ли да ти помогна с нещо?” и след това наистина да помагат на драго сърце.
Работа в екип. Разработете някои забавни семейни проекти, където да работите заедно за постигането на добър резултат. Опитайте се да пуснете хвърчило, да разпънете палатка или да направите парти-изненада за някого.

 

Карен Холфорд

пише от Крийф, Шотландия,

където полага усилия да става

по-мъдра и по-търпелива.Вашето име*

имейл *

коментари*
Можете да използвате тези HTML тагове.<p> <u> <i> <b> <strong> <del> <code> <hr> <em> <ul> <li> <ol> <span> <div>

код за проверка*