Месечни архиви: АВГУСТ 2015
„Веселото сърце е благотворно лекарство, а унилият дух изсушава костите” (Пр. 17:22). Кой иска сухи кости? Сухите кости са крехки и чупливи. Жените над 30-те са най-често обект на чупливи кости. Чупливите кости често причиняват падания или най-малкото намаляват подвижността. Движенията ни са ограничени и не сме щастливи на патерици, в бинтове или в корита. Смехът е необходимо лекарство за нас.
Нека размислим над друго тълкувание на Притчи 17:22. „Веселото разположение е добро за здравето ви; депресията и осъждението ви оставят с износени кости” (The Message). Ведростта е чудесен дар, на който другите могат да се радват. Когато мислим за това какво е направил Исус за нас, като ни е дал вечен живот, как можем да бъдем депресирани? Трябва да допуснем светлината на Божията любов в сърцата си. Някога Джон Уесли е казал: „Кисела богоугодност е религията на дявола”.
Един начин да развием ведър дух е като славим Бога. Псалмистът разкрива: „Тогава устата ни се изпълниха със смях и езикът ни – с пеене; тогава казаха между народите: Велики неща извърши Господ за тях” (Пс. 126:2). Какъв красноречив свидетел може да бъде нашият дух! Хвалете Бога непрестанно. Не мога да спра да повтарям колко много обичам Псалом 119:164: „Седем пъти на ден Те хваля за Твоите праведни постановления”. Изпробвайте тази ежедневна квота на възхвала. Действа.
Помислете за това какво прави отпадналият дух и тъжното сърце за нашите взаимоотношения. Ние, жените, сме тези, които определят тона в нашите домове. Понякога позволяваме на житейските грижи да ни задушат, така че светлината на смеха отсъства. Спомням си как учех нашите момичета на една песен, която продължава така:
„Остави слънцето да грее вътре, посрещни го с усмивка,
Усмихнатите никога не губят, намръщените – не печелят.
Остави слънцето да грее вътре, посрещни го с усмивка.
Отвори сърцето си и остави слънцето да свети вътре”.

Когато позволим на смеха да влезе в домовете ни, стресът и болката не могат да ни владеят толкова много. „Смехът е невероятен дар. Той ни помага да не се взимаме толкова насериозно и ни дава възможност да оцелеем в трудни житейски моменти”, казва хумористката Патси Клермонт в книгата си „Нормално е само настройка на вашата сушилня” (Normal is Just a Setting on Your Dryer) (48).
От голямо значение е това, което мрачният дух причинява на здравето ни. Напоследък се обръща голямо внимание на смеха и състоянието на здравето ни. Норман Казънс, автор на „Анатомия на болестта” (Anatomy of an Illness) е открила, че има болезнено, осакатяващо заболяване. За да могат да я успокояват за кратки периоди от време всеки ден, на Казънс били давани мощни болкоуспокояващи и противовъзпалителни медикаменти, които предполагали сериозни странични ефекти в дългосрочен план. За него това било неприемливо и той решил да се махне от болницата. Спрял медикаментите, започнал да взима големи дози витамин С и наел частна медицинска сестра, която ежедневно му четяла много хумористични истории. Също така, Казънс гледал по няколко смешни филма всеки ден. Здравето му се подобрило значително. Казънс не отдава подобрението на здравето си единствено на смеха, но той смята, че позитивните емоции могат да имат лечебен ефект и могат да помогнат в преборването на болестта. Правени са много проучвания за разкриване на химичните промени, които се случват в телата ни, за да се намали болката и да се облекчи стресът. Смехът е добър за нашето здраве. Не е чудно, че тази кратка поговорка е станала популярна: „Малко смях на ден ни пази от доктора”.

Глория Линдзи Тротман
Из книгата „КАКВО НЕ ЗНАЕ СЪПРУГАТА НА ПАСТОРА“
Глава „ДА СЕ СМЕЕМ Е ДОБРО“